Geestelijke zorg bij crisis

Moeilijke situatie?

Ik hoor graag je verhaal

Geestelijke zorg bij crisis: wat houdt dat in?

Je komt in een crisis terecht als allerlei vastigheden en zekerheden in je leven gaan wankelen. Het ene na het andere valt om. Je relatie gaat stuk, je gezondheid laat je in de steek, je gezin valt uiteen, je huis moet worden verkocht, je baan komt op de tocht te staan. Noem maar op... Alles wat van in je leven van betekenis is, komt ter discussie te staan. Dat is een enorme psychische en mentale belasting. Dan kun je baat hebben bij een geestelijk verzorger.

Een behandelingstraject bij een psycholoog gaat over een psychische aandoening, maar begeleiding bij een zware mentale belasting hoort thuis bij een geestelijk verzorger. Als geestelijk verzorger help ik je om jouw eigen mentale veerkracht te versterken om steviger te staan om door heftige periodes heen te komen. Ik begeleid je door een crisis heen, door in de chaos weer regie over je leven terug te krijgen, zodat je niet geleefd wordt maar door kunt met je leven. Ik help je er mee hoe je tegenslagen kunt duiden en er mee kunt omgaan.

Daarvoor ga ik geestelijk verzorger stapje voor stapje met jou kijken hoe jij weer hoop en moed krijgt om je met het leven te verbinden en betekenis te ervaren. Want ondanks het moeilijke dat er is, ga je ontdekken dat er toch zin in jouw leven is! je kunt gaan ontdekken dat je groeit en sterker wordt. Je gaat daarvoor bij jezelf te rade en opdiepen en ontdekken wie je bent en hoe je vandaar uit hoopvol verder kunt met het leven. In die weg begeleid ik je stapje voor stapje. Je gaat iets kostbaas en waardevols bij jezelf opgraven. 

Een traject als dit neemt tijd in beslag. Uiteindelijk gaat het zingevingsproces een levenslang door, maar in een tijd van crisis ben je met een half jaar begeleiding wel een stuk verder gekomen. Daarvoor zijn er tussen de 5 - 10 gesprekken nodig.

Methodiek

In mijn begeleiding baseer ik mij op de methodiek van de presentiebenadering en het zingevingsmodel van Job Smit in zijn boek 'Antwoord geven op het leven zelf'. Daarbij gaat het om nabijheid in het begeleiden van de verdieping bij jezelf. Je daalt af en je klimt op. Daarbij word je geraakt en ga je antwoord geven op het appèl dat het leven op je doet wanneer je in een crisis terecht komt.

In mijn begeleiding daag ik je daartoe uit en geef je daarover na te denken. Ik geef dus niet direct antwoorden op vragen die je mij stelt, maar ik daag je uit om vragen aan jezelf te stellen. Want zingeving is jouw eigen ontdekking en daarom zo de moeite waard om deze zoektocht te maken. Ik zie het als een missie om je hierbij te begeleiding.

 

Zit je in een moeilijke situatie? Je hoeft het niet alleen te doen.

Ik hoor graag je verhaal

Scroll naar boven