Geestelijke zorg bij ziekte

Moeilijke situatie?

Ik hoor graag je verhaal

De Levensmantel

Jouw jas?

Als je hoort dat je ernstig ziek bent, voelt het alsof je een jas moet uitdoen. Zonder jas ben je kwetsbaar. Er is een grens aan mijn leven.

‘Wat moet ik nog? Moet ik gaan vechten of moet ik loslaten?’ Daar heb je het niet zomaar met iedereen over.

Gelukkig is er in de samenleving steeds meer aandacht gekomen voor hoe mensen sterven. Niet alleen maar medisch in ziekenhuizen of verpleeghuizen, maar ook thuis. Ons leven heeft immers ook een binnenkant. Ons lichaam is meer dan een jas, het gaat om wie jij bent.

Cicely Saunders, is een Britse arts die palliatieve zorg erg belangrijk vindt. Haar uitspraak is me uit het hart gegrepen: ‘Je doet ertoe omdat jij jij bent en je doet ertoe tot het laatste moment. We zullen er alles aan doen om je niet alleen vreedzaam te laten sterven, maar ook te laten leven totdat je sterft.’

 Het getuigt van moed om de vragen over het einde onder ogen te zien. Gun het je en praat er over. De Levensmantel biedt ‘zorg voor de binnenkant’.

Het einde in zicht...

Opeens kan aan het einde van je leven gekomen zijn. De arts zei: ‘Ik heb helaas slecht nieuws voor u’. De eerste vraag die mensen dan vaak stellen is: ‘Hoe lang heb ik nog?’ Maar waar ga je die tijd dan voor gebruiken? Mensen zeggen: ‘Kom op, positief blijven‘. Maar hoe moeilijk is dat!

Er zijn zoveel vragen: Wat moet er geregeld worden? Waar wil ik nog over nadenken? Met wie wil ik nog praten nu ik afscheid moet nemen? Ga het gesprek aan! Gun jezelf hier tijd voor. Het geeft rust. Ook voor wie je achterlaat. Wellicht zou ik u kunnen helpen. 

Ik bied hulp en begeleiding bij deze vragen. Het gaat over leven, het lijden en de zin daarvan, over wat wijs is en in welk verhaal je gelooft. Het helpt al om juist deze vragen niet weg te stoppen maar aan de orde te stellen. Daar doet u goed aan!

.

Zit je in een moeilijke situatie? Je hoeft het niet alleen te doen.

Ik hoor graag je verhaal

Scroll naar boven